Terecht

Recht & Rede

  • Home
  • Juridische diensten
  • Juridische trainingen
    • Kennistrainingen
    • Vaardigheidstrainingen
    • Maatwerk trainingen
  • Mediation
    • Soorten mediation
  • Over
  • Tarieven
  • Nieuws
  • Contact

Door Aftrap Communicatie

U bent hier: Home > Juridische trainingen > Vaardigheidstrainingen

Vaardigheidstrainingen

Optreden ter terechtzitting

Het optreden op een zitting is voor veel jeugdzorgwerkers een vast onderdeel van hun functie. Niet de meest eenvoudige taak. De toga’s in de zaal zien er indrukwekkend uit. En de onderwerpen die ter sprake komen roepen emoties op. Ook hier geldt dat de kennis van het juridische kader, van de grenzen die de wet kent en de van actuele veranderingen je de zekerheid geven om standpunten met overtuigingen te verkondigen.

Bij de training Optreden ter terechtzitting is er aandacht voor de overdracht van kennis. De nadruk ligt echter op het ontwikkelen van de vaardigheden die bij een zitting noodzakelijk zijn. Hoe bereid je een zitting voor, welke gedragsregels gelden in de zittingszaal en wat is belangrijk als je wilt reageren op de advocaat. Het grootste deel van de training wordt dan ook besteed aan het oefenen en waar nodig aan het experimenteren met verschillende presentatievaardigheden. De rollenspellen zijn gebaseerd op daadwerkelijke zaken waarin de rechter naar wens bijvoorbeeld heel streng, kritisch of ongeïnteresseerd kan acteren. Ook kan worden geoefend met advocaten die zich kritisch uitlaten over het functioneren van jou als professional. Er kunnen vanwege het intensieve karakter van de cursus maximaal 8-10 personen deelnemen.

De meerwaarde van de beroepscode

Sinds 2014 geldt voor jeugdzorgwerkers de door de Sitichting Kwaliteitsregister Jeugd (SJK) vastgestelde beroepscode. De code tezamen met de richtlijnen voor jeugdzorgwerkers vormen de basis voor het handelen van de hulpverleners. Terecht biedt een training die jeugdzorgwerkers kennis laat maken en laat oefenen met de beroepscode en de richtlijnen. Daarnaast komt het tuchtrecht uitgebreid aan de orde.

Een tweede dagdeel wordt besteed aan het oefenen met morele beraden. Behalve professionele invulling van normen en waarden spelen onbewust vaak ook de eigen normen en waarden een rol bij het maken van moeilijke keuzes in de jeugdzorg. Een moreel beraad geeft meer inzicht in deze onzichtbare processen. De planmatige bespreking van onderliggende opvattingen en de kaders van de beroepscode bieden de jeugdzorgwerker de handvatten om als professional een autonome beslissing te nemen.

De kunst van rapporteren

Hulpverleningsplan, rapportage, verzoekschrift, overdrachtsmemo of gespreksverslag: een professional in de zorg schrijft wat af. Eenvoudig is dat niet. De training leert de professional om te starten bij de lezer van het plan en om heldere teksten in een duidelijk gestructureerde opbouw neer te zetten. De nadruk ligt op zorgvuldige formuleren, duidelijk onderscheid te maken tussen hoofd- en bijzaken en tussen feiten, meningen en conclusies. De professional oefent met zelf aangeleverde teksten waardoor deze zijn of haar sterke punten en verbeterpunten goed leert kennen.

De juridische cirkel

juridische-cirkel1

Mijn trainingen begin ik vaak met een uitleg over de wijze waarop juristen hebben geleerd de wet toe te passen. Hierdoor krijgen jeugdzorgwerkers meer inzicht in wat zij moeten onderzoeken en moeten rapporteren.

Wat kan ik voor u betekenen?

Neem contact op